Uncategorized

Kas investeerimine rikub suhteid?

See on üks teemasid mis pakkus huvi minu jälgijatele ja täiesti arusaadavalt see ju on päris provokatiivne teema ja siinkohal mainin juba ära, et ma avaldan oma arvamust ja see on täiesti okei kui see ei ühti sinu omaga. 

Ma olen saanud päris mitu sõnumit just meestelt, kes on läinud lahku või maadlevad probleemide küüsis, kus naisele lihtsalt ei sobi, et mees tahab elada mõnda aega tagasihoidlikumalt ja säästa tuleviku nimel, sest vaba raha kulub investeerimisele. Jällegi tundub natuke absurdne põhjus ja kindlasti mõni mõtleb, et see ju ei saa probleem olla.

Samas olen saanud ka kirju naistelt, kes on öelnud, et nende meestele ei meeldi, et naine tunneb huvi ja tahab investeerida – peamine põhjus on siiski et investeerimine on riskantne, aga kas see ikka on põhjus? 

Jah, see võib olla põhjuseks, sest on olemas erinevaid armastusekeeli ja üksi asi mis sobib sulle, ei pruugi sobida sinu kaaslasele. See, et partnerile meeldivad materiaalsed asjad ja raha kulutamine ühistele mälestustele – reisid, shoppamine, restoranid vms, ei tee temast kohe Gold Digger-it.  Kvaliteetaeg ja kingituste saamine on tema armastuse keel. Selline kaaslane, hakkab Sulle märku andma märkuste teel, et me ei tee midagi koos ja me peaks rohkem aega koos veetma jne. Ridade vahelt lugedes tähendab, et tema armastuse nõu hakkab tühjaks saama ja see vajab täitmist. Kui seda ei täideta, siis probleemid aina süvenevad ja võibki viia lahkuminekuni. Sama kehtib ka kingituste saamise puhul, see et ta mulle midagi kingib, see tähendab, et ta hoolib. Kui Sinu kaaslasel on kingituste üle väga hea meel ja ta teeb neid ka ise, siis see ongi tema armastuse keel. See ei tähenda, et sa pead talle tooma iga päev 100 roosi, kalli eseme või reisi – kingitused ei pea olema kallid. Lihtsalt hea suhte puhul sa pead teadma, mis on sinu partneri armastuse keel, et üksteist paremini mõista. 

Teised kolm keelt on tunnustussõnad, hoolitsemine ja füüsiline puudutus. Kui tahad rohkem lugeda, siis : Armastuse 5 keelt, Gary Chapman.

Armastuse keele mitteteadmine võib-olla üks põhjustest miks teineteist ei mõisteta, aga neid põhjuseid võib-olla väga palju ja üks nendest on HIRM. Hirm, et minu kaaslane saab nii edukaks, et ta jätab mu maha, hirm et me kaotame kõik oma raha, hirm partneri iseseisvuse ees jne.  Kui me mõtleme ratsionaalselt, siis hirm ei tule investeerimisest, vaid kuskilt palju kaugemalt sinu seest. Natukene egoistlik oleks süüdistada kaaslast parema tuleviku planeerimise ees kui tegelikult on probleem sinus endas?! 

Tuletan veelkord meelde, et me oleme kõik iseseisvad indiviidid ja meie ise ei peaks oma kaaslasest sõltuma ja ei peaks ka meie kaaslane meist. Tuletan meelde nagu katkine plaadimängija, et me ei tohiks VAJADA enda kõrvale kedagi, vaid TAHTEST, sest koos on toredam. Fakt, mida me peame endale tunnistama on see, et me ei suuda kedagi muuta ilma, et inimene ise ei taha ennast muuta. Kui keegi tahab sind muuta ja sinu iseseisvust ära võtta, siis sa pead küsima endalt, kas su kõrval ikka on õige inimene? Vahest targem olekski lahku minna. Miks sa valid olla õnnetu kui võiksid olla õnnelik? Kui sa kardad jääda üksi, siis tuleb endale meelde tuletada, et  kui sa ei armasta iseennast sellisena nagu sa oled, sa pole iseendaga rahul,  siis kuidas saab keegi teine sinuga olla? Kui sa austad ja armastad iseennast, siis sa sead endale piirid, millest sa ei lase üle astuda, sest miks sa peaksid vähemaga leppima? Ennast armastades ja austades sa ei lasegi endale ligi inimest, kes õnne asemel pakub sulle kandiku peale kurbust, viha, pisaraid ja ebaõnne. 

Mina arvan, et investeeringud suhtes tuleb hoida eraldi. Või kui otsustate teha firma, siis koos paberiga, et kui otsustate lahku minna, et siis läheb 50/50. Ma olen enda lähedaste pealt näinud, et suusõnalised rahalised kokkulepped lahkumineku järel enam ei kehti. Väga vähesed paarid lähevad sõbralikud lahku. Samas ma olen alati öelnud, et investeerima peab mõistlikult, et ei saa nii, et sööd ainult tatart ja makarone. Meil kõigil on ainult üks elu ja seda tuleb ka nautida.

Ma ei kujutaks endale ettegi, et ma kurdaks selle üle kui mu kaaslane investeeriks, vaid pigem vastupidi mina ei kujuta enda kõrvale inimest, kes ei mõtle oma tulevikule, ei ole ambitsioonikas, ega muretse oma finantside eest. Rääkides veel armastuse keeltest, siis minu jaoks on kõik viis väga olulised, see ka kingituste tegemine. Mulle meeldib kui minu kaaslane toob mulle lilli ja kingitusi, aga see ei tähenda, et alati peab olema 100 roosi ja teemandid. Ka mulle meeldib oma kaaslasele teha kingitusi ja see kohe kindlasti ei tähenda, et ma oleks materialistik. Ühtlasi kvaliteetaeg on oluline ja oluline on ka aeg ilma teineteiseta. Füüsiline puudutus on MUST HAVE, kui see ei klapi, siis ei klapi ka muu. Ühesõnaga ma usun, et me kõik peame viie keele olemasolu oma elus oluliseks, aga oluline on õppida tundma oma partnerit, millised on tema peamised vajadused ja siis tuleb küsida endalt,  kas neid täites jään mina ise õnnelikuks? Olgem ausad, kui sa hüppad nahast välja, et oma kaaslast õnnelikuks teha, siis lõpuks nii või naa sa kaotad suhtes iseenda. Kaotades iseenda, kaob ka lõpuks suhe.

Minu elus oli üks mees, kes ütles mulle, et ta pole kunagi tundub midagi sellist kellegi teise vastu nagu minu vastu, aga samas ta ka väga otse ütles, et ta kahtleb endas, kas ta suudab mulle pakkuda, seda mida MINA vajan, aga ta teab, et mina pakun talle seda mida tema tahab ja vajab. Sellegipoolest me olime koos,  me üritasime, aga ma sain aru, et vahest armastusest lihtsalt ei piisa. Meil on  omad vajadused, eesmärgid, ambitsioonid ja kui need ei klapi, siis jääb armastusest lihtsalt väheks. Sa oled inimesega koos, aga samas sisimas sa ikka loodad, et ta muutub ja mina ei taha kedagi muuta, kas ma aktsepteerin inimest sellise kes ta on või jalutan minema. Vana mina fixis kõike ja kõiki ja enam ma ei viitsi. Ja ma ütlen teile, et pole mitte midagi valusamat kui minema jalutada inimese juurest, keda sa tegelikult armastad. Niigi on raske iseenda ja enda vajadustega toime tulla ja kellegi teise probleeme ja pagast kanda ei ole päris. Päästa saame ainult iseennast ja vahepeal tuleb teha elus valusaid otsuseid, neist õppida ja siis edasi minna.

Vahepeal ma heas mõttes kadestan neid paare kes on noorelt koos olnud, sest nad on koos üles kasvanud ja õppinud teineteist aktsepteerima sellisena nagu nad on. 30ndates olles eneseteadlik on väga palju keerulisem, sest sa juba tead, kes sa oled ja mida sina elult tahad ja vähemaga sa ei taha leppida. 

Kokkuvõtvalt kui Sinu kaaslasele ei meeldi, et sa investeerid, siis ära ründa, vaid proovi välja selgitada kust kohast see tegelik mure on alguse saanud. Alati ei ole kõik must/valge – ma olen ise väga must/valge hunt olnud just suhete poole pealt, aga see pole mind väga kaugele  viinud, nüüd ma proovin veidi halli tsoonis ühe käpaga astuda. Mina soovitan investeeringuid lahus hoida, puhtalt sellepärast ,et mina usaldan 100% ainult iseennast ja mulle meeldib, et ükskõik mis ka ei juhtuks on mul plaan B olemas. 

Seda ma ütlen, et minu meelest ei peaks suhtes kõik minema pooleks. Kui sa teenid 5000€ ja sinu kaaslane 1000€, siis see ei ole aus, et tema peab elama sinu elukvaliteedi tasemel ja maksma kõike pooleks. Minu jaoks on see nii absurdne, et keegi üldse arvab, et see on okei, aga küsimuste põhjal on selgunud, et see on väga aktuaalne murekoht Eestis. Nii, et mehed/naised palun olge rohkem mõistlikumad/arusaadavamad oma kaaslase suhtes. Kui teie jaoks on nii oluline, et mõlemad maksavad pooleks, siis äkki tuleks vaadata, siis kaaslast, kes on samal tasemel. Enne kui ma joone alla tõmban, siis üks eluline näide. Mulle kirjutas üks naine, et on koos mehega, kes teenib temast 6x rohkem, aga nõuab, et kõik pooleks läheb k.a mehe korteri pangalaen, kus nad elavad. Naine teenib 1400€ ja tihti on sunnitud kuu lõpus kasutama krediitkaarti. Ma arvan, et kõik minu lugejad nõustuvad, et see on väga ebaaus naise suhtes. Siin kaks võimalust: räägid mehega, et sul on raske ja sa ei tule toime või pakid kohvrid kokku ja liigud edasi. Antud olukorras naise uhkus ei lubanud mehele tunnistada, aga siin tuleb ka endale otsa vaadata ja küsida miks? Kui sa tahad selle mehega koos täisväärtuslikku elu luua, siis tuleb see probleem ära lahendada, sest vastasel juhul sa lõpetad võlgades. Kui mees ei saa aru, siis tuleb uus mees leida. Ja ma ei väsi korrutamast:  palun olge iseseisvad, siis te ei pea olema inimestega koos, kes teid ei kohtle hästi, vaid saate iga kell minema jalutada. 

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga